About Me

My Photo
new town, Malaysia
Assalamualaikum... Manisnya senyuman itu menunjukkan keakraban dan kemesraan biarpun tiada sebarang ungkapan kata2. Renungan matamu menceritakan sejuta kisah.. kenangan itu akan di abadikan di lubuk sanubari selagi hayat di kandung badan.. menjadi kebanggan pada aku andai dapat memuaskan hati kalian dengan hasil karya yg aku hasilkan. Setiap tempahan akan aku siapkan dengan sebaik mungkin. Diharapkan hasil karya aku dapat membawa sekurang-kurangnya sekuntum senyuman pada kalian dan mereka yang tersayang. pada kalian yang sudah,sedang dan akan 'berurusan'degan aku..tiada ungkapan yang dapat ku sampaikan melainkan jutaan terima kasih yang tak terhingga. Setiap tempahan merupakan kepercayaan dan sokongan pada hamba yang fakir ini..yang sentiasa ingin memperbaiki dan mencari.... terima kasih.. wassalam...salam sejahtera..

THANK YOU FOR FOLLOWING ME

Monday, August 5, 2013

SOME OF LATEST ARTWORKS...

Assalamualaikum...warahmatullahiwabarakatuh

 Pertama sekali,timo kasih la yo sobab ado yang sudi singgah kek blog den yang sunyi ni kan...
Dan macam biaso la..ayat wajib untuk setiap post gak eh..den mintak mahap sobab agak lamo dah tak update blog ni..
Bukan apo,ado la sibuk tolobih sikit sojak duo monjak ni..lukih macam biaso gak cumo ado raso raso macam maleh sikit nak post kek blog,publish @ upload kek fb..tapi yang sobona eh den lukih yo laie mcm biaso..

Salah satu sobab eh,den nak share la dgn korang..den tahun ni dah jadi ayah...pada baby girl den yang pertamo nan comey ya amat ni ha...20/02/2013,pkul 7.30 pagi beranak eh...alhamdulillah.
 NUR ANEESA SOFEA..
Dan sekarang,dia lah yang menjadi sumber inspirasi...
5 bulan
Ok..kek sini den up la sikit,lukisan-lukisan terbaru den..
Macam biaso, buleh kontek den kek 012 6414194 (@whatsapp) @ zizol4484@yahoo.com

Sila Klik gambar












Macam biaso, buleh kontek den kek 012 6414194 (@whatsapp) @ zizol4484@yahoo.com

atau korang boleh tengok kat page bayu dalam facebook, kat sini AKU,POTRET & KAMU


Salam Seni, Salam Ramadhan, & Salam Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin..
.........................................Assalamualaikum









Wednesday, January 2, 2013

SELAMAT TAHUN BARU 2013

Assalamualaikum....

    Kalini tak mau membebel banyak2,cuma nak minta maaf sebab dah lama tak update blog ni & nak ucap SELAMAT TAHUN BARU 2013...

    dan untuk hasil lukisan2 terbaru bayu,akan bayu update kemudian ye....(O:
Jangan mare...sibuk sikit la kebelakangan ni...jumpa lagi.....hehe

atau kalau korang rajin,boleh tgk kat page bayu dlm facebook ..klik je kat sini AKU,POTRET & KAMU
   (O:

sebarang pertanyaan korang boleh direct call @ sms @ whatsapp ke 0126414194 @ email ke zizol4484@yahoo.com

Sunday, October 14, 2012

LUKISAN POTRET - BUKAN SEKADAR LUKISAN - sebahagian daripada yang sempat ku kongsikan..

Assalamualaikum..
   selepas kira2 2-3 bulan,baru sekarang aku ada mood nak kemaskini blog yang sunyi ni..(O:
Sebelum tu,jutaan terima kasih aku ucapkan pada kalian yang sudi singgah di blog aku ni,selalu mengikuti perkembangan aku..yang selalu memberikan komen dan kritikan membina serta tunjuk ajar serta kalian yang memberikan kepercayaan pada aku yang berkhidmat..Semuanya amatlah aku hargai..Bagi aku ini semua merupakan sokongan kalian yang hanya Allah swt saja yang mampu membalasnya..semoga kalian sentiasa di rahmati Allah swt..amin..

..Maafkan aku,disebalik passionate aku melukis,aku juga terikat dengan beberapa komitmen lain..
Mungkin ramai yang tak tahu,@ tak pernah aku bgtau pun..hehe...Aku sebenarnya bukan lah Pelukis sepenuh masa..
Bertugas sebagai Penjawat Awam di sebuah Pejabat Kesihatan Daerah di suatu daerah di utara..kadang-kadang aku terpaksa stay up dan pulang lewat malam, perlu hadir bertugas pada hari cuti...dll..
maafla aku kurang berminat utk bercerita mengenai perkara ni,cuma sedikit untuk makluman je.. sebab aku lebih suka dikenali sebagai seorang pelukis..(o:

      Selain daripada itu,aku juga minat dan terlibat secara tak langsung dalam penulisan lirik dan penciptaan lagu..Kalau ditanya,aku lebih cenderung ke arah genre muzik nasyid..Baru-baru ni khidmat aku diperlukan untuk membimbing satu kumpulan nasyid dari kalangan penuntut siswi di Universiti Utara Malaysia.sebelum ni di Kolej jururawat,di pejabat2 kerajaan,dll..alhamdulillah,at least ade jugak hasilnya..hehe....nanti la ade masa aku kongsikan & perdengarkan lagu hasil ciptaan aku..kita sembangkan perkara ni di masa lain k..


     Aku juga sentiasa cuba sebaik mungkin untuk melibatkan diri atau cuba hadir dalam mana-mana program-program berkaitan kesenian yang selalu diadakan..Walaupun tak terlibat secara langsung atau ade menghantar karya,sekurang-kurangnya aku dapat banyak pendedahan dan belajar serta kenal mengenali sesama artist yang baru dan yang berpengalaman..ini juga suatu proses pembelajaran..Ini tak termasuk lagi dengan aktiviti aku dalam bidang photografi dan perangai aku yang suka berjalan...huuhu..di tambah lagi dengan komitmen dan tanggungjawab utama aku pada keluarga...

    Sedikit info tentang beberapa perkara sebelum ni,aku mohon maaf pada kalian..Sebelum ni,agak lama aku berehat..di sebabkan aku terpaksa fokus pada urusan majlis perkahwinan aku,alhamdulillah semuanya selesai..aku dan isteri selamat di ijabkabul pada 1hb jun 2012..alhamdulillah..kurang sebulan lepas tu,aku sibuk pulak dengan urusan tukar tempat kerja dan pindah rumah..semuanya aku kena setle sorang2 so fhm2 je la....dalam kekalutan tu,aku terpaksa 'cuti' kejap melukis..so akibatnya beberapa tempahan tertangguh..dah pun aku maklumkan..walaubagaimanapun,rasa serba salah tu tetap ada sebab ini setiap tempahan tu amanah orang..

    Jadi berbalik pada perkara di atas tadi,..itu semuanya memerlukan aku merancang dan menguruskan jadual aku dengan sebaik mungkin supaya semuanya dapat berjalan lancar dan tidak ade yang terlepas pandang..tapi kadang2 tu ade "keceper" jugak..
Melihatkan kepada semua ni,selalu je ade soalan yang di ajukan pada aku,habis tu bila masanya ko melukis bro? .... dah jadi kebiasaan aku mula melukis waktu lewat malam hingga ke awal pagi..pada aku itu la masa yang paling produktif samada melukis atau mencipta lagu..esoknya bersiap dan pergi kerja macam biasa..perkara ni bukan la pelik pada golongan-golongan tertentu termasuk lah aku..kalau dah minat,macam mana pun kita akan usaha juga cari ruang tu..takde alasan...yang penting siap je..*peringatan ; aku ni bebas dadah k..hehe

   Ok la..banyak sgt aku membebel dah ni..di sini aku kongsikan beberapa gambar lukisan yg sempat aku rakamkan..(O:

*gambar lukisan ni aku snap guna camera biasa je..so imej tu kurang la jelasnya...mintak mahap...(O:














NASYID..


 kump SAYIDDAH SAKINAH ....
aku tumpang gembira..tahniah..
lps ni boleh usaha lagi..

pada mereka aku berkongsi lagu terbaru yg sempat aku siapkan..harap dapat la jadi manfaat bersama walau tak seberapa..sikap komited diorang buat aku puas..

*Sedikit kenangan manis ni membuatkan aku lbh bersemangat utk terus berkarya...insyaallah...akan byk lagi lagu baru yg akan menyusul..

memang kerja banyak,tp asyik mengadap benda sama je fed up gak..sesekali kena gak alih pandangan pada benda lain..dunia ni luas utk kita nikmati....

*tapi lukisan tetap jadi keutamaan..
kredit utk Maisarah Saidi Sukri utk lirik yg kuat..

Sekian saja cerita panjang berjela aku untuk kalini ...haha
selebihnya korang boleh follow kat page fb aku AKU,POTRET DAN KAMU
Tq for LIKE my page

Kita jumpa lagi di post seterusnya..
Assalamualaikum...

Tuesday, August 7, 2012

SEMPENA HARI JADI AKU HARINI,AKU ADE RASA RAJIN SIKIT NAK UPDATE BLOG NI... ANTARA LUKISAN POTRET AKU UNTUK AWAL OGOS 2012 ... (O:


assalmualaikum.. maafkan aku sbb agak lama aku tak update blog ni..sejujurnyua aku agak sibuk skrg.. ade masa terluang nanti aku akan update.. sekarang merupakn masa untuk aku pulun siapkan kesemua tempahan-tempahan lukisan korng. kat sini aku lampirkan beberapa artwork aku..selebihnya korang boleh follow kat page FB aku..



Sebelum tu,aku nak ucapkan ribuan terima kasih pada semua ahli keluarga,teman dan kenalan yang tak lupa memberikan ucapan beserta doa beserta juga dengan majlis sambutan yang ade kek yg sangat2 cute..sempena ulangtahun harijadi aku harini.. 10 ogos...terharu aku beb..ramai juga yang ingat kat aku lagi rupanya ye....sebak ni...uhuk3...alhamdulillah..Terima kasih aku ucapkan..hanya Allah je yang dapat membalasnya... semoga doa kalian di makbulkan..insyaallah...
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!!!!  hehe


ready to go



lukisan potret ni pulak,merupakan tempahan daripada sorang kwn aku dlm FB...yang mana aku rasakan gambar ini di ambil daripada majlis pertunangan diorang berdua ni...menggunakan saiz kertas lukisan b4, & pensel steadler 6B,ini la hasilnya.. (gambar ini di ambil sebelum final touch up)  ... di doakan agar hubungan mereka berdua ni kekal bahagia ke akhir hayat...insyaallah....amin....(O:

SELENA.. 
@ alyn...alyn ni sebenarnya kawan yang sama sekolah dgn aku dulu..juga merupakan kwn baik kepada kawan baik aku...dengan menunggang motor yamaha sukan (sport) ,setiap petang dia akan datang ke rumah jiran aku,yang juga kawan baik aku..dan kawan baik dia jugak la..faham? tak faham sudah...(O: 
       ni cerita lama..kira-kira 10 tahun yang lepas..tapi masih segar dlm ingatan aku...baru2 ni dia terjumpa balik dlm fb dan...selain drpd menjalin kembali silaturrahim antara kwn2 sekolah aku dulu..malah telah membawa kepada terhasilnya lukisan potret ini...(:



Sayang Ibu...
Automatically aku sendiri yang pandai2 bubuh tajuk ni..hehe..ini pulak merupakan tempahan daripada sorang kawan aku dlm FB,dari putrajaya..di lukis atas kertas lukisan saiz b3,pensel steadler 6B dan sedikit sentuhan dengan charcoal stick ( maaf nampak comot sikit..gambar ni aku snap masa baru siap 60 %).. ade masa terluang nanti aku akan update lagi ye..banyak lagi yang aku tak publish...selebihnya korang boleh follow kat page FB aku k..jumpa lagi di entry seterusnya..assalamualaikum..











atau terus preview SEBAHAGIAN DARIPADA KOLEKSI

Sunday, May 27, 2012

lukisan potret terbaru... - MENGGAPAI BINTANG DI LANGIT... -

Assalamualaikum....& Salam Seni...

Gambar Lukisan Potret ni merupakan lukisan terbaru aku sempat siapkan...& berkesempatan untuk aku upload.
Maaf kan aku,sebenarnya banyak lagi yang aku tak upload.Aku cuma upload sebahagian daripadanya.
Untuk potret kali ni,merupakan tempahan en,Fadzly daripada Johor.Berukuran 60 x 40 cm,aku gunakan pensel faber castel 6B.
Beliau minta untuk aku tulis "MENGGAPAI BINTANG DI LANGIT " pada potret ni.beliau juga bagi aku beberapa keping gambar utk aku pilih & aku pilih gmbr seperti di bawah utk aku sesuaikan dgn ayat tadi..(O:

:: TERIMA KASIH EN.FADZLY..





*Tak seperti kebanyakan lukisan2 aku sebelum ni yang byk guna teknik gosok,boleh katakan sekarang aku lebih suka gunakan teknik stroke.Pernah aku katakan sebelum ni yang aku lebih sukakan lukisan potret yang di siapkan dengan stroke yang kasar,tapi subjek tak lari.aku dah bosan dengan lukisan potret yang 'bersih' je..huhu
so insyallah aku akan cuba kekalkan dengan teknik ni.harap u'all suka k...(O:

Tuesday, April 24, 2012

FROM BFF..TO HER BFF..Lukisan Potret 24 04 2012










antara lukisan terbaru untuk minggu ni

saiz : 53 x 38 cm
medium : pensel & charcoal stick
 tempahan darpada cik amalina utk BFF beliau..
*hope u'll like it..(O:

*banyak lagi koleksi lukisan yang belum aku upload di sini..
untuk lihat selebihnya,sila ke page aku di facebook( AKU,POTRET & KAMU )
@ profile facebokk aku ( BAYU LOZIZA )

Saturday, April 21, 2012

new commission potrait - Marang,Terengganu

assalamualaikum wbt..
maafkan saya .. agak lama dah tak update blog ni
sebenarnya ade banyak lagi hasil lukisan yang belum aku upload.
insyaallah aku akan upload kemudian nanti.






commission potrait
size :B4
medium : 7B & charcoal stick
heading to Marang,Terengganu
Thank you to en,Tengku Muhaimeen

Thursday, March 22, 2012

Sebahagian daripada lukisan potret yang aku lukis..

Atas permintaan seseorang,aku hasilkan video ni untuk tujuan preview pada pihak tertentu.
Saja aku share kat sini,asyik tengok gambar 'keras' je,tgk slide plak..
Insyaallah nanti aku akan rakam step by step progress aku siap kan lukisan.


 

video
Walaupun dia kata music dlm video ni sedih,layan je la eh..(O:
Maaf sebab kualiti gambar dlm video ni kurang sikit...


Saturday, March 3, 2012

LUKISAN POTRET - Dari Sarawak ke Kedah,dari Kedah ke Kuantan...

Tempahan daripada sorang awek daripada Sarawak,sebagai hadiah istimewa buat Teman Lelaki beliau...(O:
Saiz : 53 cm x 78 cm
Medium : pensel & charcoal

Alhamdulillah,hasilnya telah memuaskan hati Emelda (bukan nama sebenar)
Setinggi pujian ku terima..
Itulah yang di namakan kepuasan,bilamana melihat customer berpuas hati dengan hasil kerja aku..

Jarang aku buat saiz mcm ni,paling menakutkan bila kena frame n pos ke alamat yang Emelda bagi.
Survey punya survey,sorg tauke galeri lukisan kat Parit Buntar rekemen aku pos guna kurier Gdex..
Alhamdulillah,selamat sampai..lukisan beserta frame juga selamat...
fuhhh lega.....

Buat Emelda,terima kasih daun keladi..
Semoga bahagia selalu...(O:



















Wednesday, January 25, 2012

antara hasil lukisan potret terbaru ..awal januari 2012

assalamualaikum...
alhamdulillah...kita dah pun memasuki ke tahun 2012
syukur kita masih lagi jadi insan terpilih untuk terus menikmati kurniaan Allah di atas muka bumi ni..

ok..sebenarnya dah agak lama aku tak buat pos baru..untuk itu,aku akan share beberapa lukisan yang terbaru.atas sebab2 tertentu,hanya sebahagian daripadanya saja yang aku akan upload..harap maklum..

terima kasih atas sokongan dan galakan serta kepercayaan daripada kalian.Di harap saya akan terus mendapat sokongan dan saya juga berjanji akan sentiasa cuba untk mempertingkatkan kualiti lukisan saya dari sema ke semasa..insyaallah...





work in progress..THE CAPTAIN
di tempah oleh sorang kawan (fb) dari georgetown,Penang.
Bersaiz A2,untuk lukisan ni,aku gunakan pensel 2H,4B,7B,8B & charcoal stick


 lukisan ni pula,di tempah juga sorang kawan kat dalam fb,
untuk di jadikan hadiah sempena sambutan harijadi sahabatnya.Beliau tempah sekali dengan frame..
saiz B4 (16 X 11 inci)


 Manakala lukisan ni,tempahan datang dari Selangor.Merupakan potret sekeluarga.
Dan seperti yang aku sarankan,bila lebih dr 2 orang,elok la di lukis
dengan kertas saiz A2..jadi tak la nampak sesak sangat.

 Bersaiz B4 (16 x 11 inci) dan di tempah sekali dengan bingkai
tempahan ni datangnya daripada Butterworth,Penang



 Tempahan yang datang daripada Slim River,Perak.
Bersaiz A2 dan aku gunakan pensel 4B & 7B serta berus kering


Datangnya daripada Perak juga,juga bersaiz A2
Agak mencabar untuk siapkan lukisan ni bagi aku sebab gambar ini datangnya berasingan.
Salah satu dari gambar ni bersaiz sangat kecik.
Tapi sebab aku dah 'ter'lukis detail utk gambar sebelah kiri,jadi sebelah kanan pun aku kena
buat detail jugak la.
Kena banyak berimaginasi dan komunikasi dengan customer agak membantu sebab tak dapat hanya berpandukan pada gambar yang tak jelas.Alhamdulillah..mereka menyukainya...(O:




Sekian saja untuk paparan kalini,kalau aku buh banyak-banyak nanti korang bosan pulak..hehe
Sekali lagi ingin aku ucapkan jutaan terima kasih atas sokongan yang berterusan dari kalian,baik dari kalangan pelanggan,kawan2,ahli keluarga,atau teman-teman artis yang lebih arif..Hanya Allah yang dapat membalasnya.

Sebarang komen dan saranan yang membina sentiasa saya alu-alukan.
Tempahan masih lagi saya terima...insyaallah

Saya boleh di hubungi di talian 0126414194 @ 013 4564610 (salah satu) @ zizol4484@yahoo.com
Untuk info selanjutnya klik di sini atau untuk isi FORM ORDER klik sini juga untuk melihat

Juga mari kita jumpa dan berborak2 sambil melihat kolekso lukisan saya di facebook dgn mencari   
(klik pada nama) bayu loziza atau cari saya berdasarkan alamat email (zizol4484@yahoo.com), atau LIKE pada pages saya di facebook iaitu (klik pada nama page) AKU,POTRET & KAMU







Saturday, January 14, 2012

Jamal Abdillah & Malique - Aku Maafkan Kamu [OFFICIAL VIDEO]

GOYANG KAKI ANGGUK KEPALA BERPUTAR KEPALA MENAFSIR KATA SAMBIL TANGAN MENYIAPKAN LUKISAN DI PINTA..

early 2012 artwork - POTRET

potret # 1
 WENT TO BUTTERWORTH,PENANG




POTRAIT 2
 THE EXPRESSION OF THE KIDS..
went to Masai,Johor

i love this one so much.. very hard to let it go...

potret # 3 work in progress..20 minute before the final touch


im sorry
my bad...forgot to snap a picture after done sketching..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...